filosofi og årstider
Warning: Use of undefined constant MaxAction - assumed 'MaxAction' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/wwws.dk/samsolandkokken/max2008/login.php on line 12432
Naturen og årstiderne er hele filosofien bag vores forretning. Vi er heldige at bo på en altid smuk og stille plet midt i Kattegat, en ø, der året rundt byder på masser af store og små begivenheder:
Forårets Samsø er en ø fuld af lugte, farver og forventning. Huse og både får en overhaling. Lyset bliver dagligt stærkere over landskabet. Træer og buske får blade på igen - og op af jorden pibler de første spæde blomster og grøntsager. Der holdes øje med vejret: Hvor længe varer nattefrosten ved? Hvor meget regner det? Ting der har stor betydning for høsten og dermed for kvaliteten af øens livsvigtige produktion af frugt og grønt. "Danmarks spisekammer" har man kaldt Samsø - og hvor gode varerne i spisekammeret bliver det enkelte år, det begynder vi at ane med forårets udvikling.

Sommeren på Samsø husker vi altid som gylden og solrig, uanset hvor meget regn der falder. Øen har da også i gennemsnit cirka 10% flere soltimer end resten af Danmark og det sætter sit præg på Samsø i sommerkjolen. I vejsiderne skyder en lang række boder op med et stort udvalg af frugt og grønt - sjældent friskt og indbydende, da varerne nærmest er trukket direkte op af markerne eller plukket af træer og buske samme morgen. Øens befolkning mangedobles i højsæsonen, hvor Samsingerne lige pludselig oplever ellers ukendte fænomener som køer i supermarkederne og mangel på parkeringspladser i byerne. Men det gør kun godt - for alle på Samsø ved, at gæsterne er uundværlige hvis øen fortsat skal være en levende organisme.
Måske står Samsø allersmukkest i efteråret. Når bladene en sidste gang skifter farve til ravgyldent eller brunt, inden de lægger sig på jorden og bliver en del af det store kredsløb. Sommerhusejerne begynder så småt at lukke husene ned for i år - og øens beboere begynder at trække vejret lidt lettere, efter en lang og travl sommer. Sæsonen gøres op og høsten vurderes kritisk, hvorefter de bedste af råvarerne lægges til side til senere bearbejdning. Krydderurterne og de sidste bær sankes og lægges til tørring - og de gamle overleverede opskrifter findes frem fra gemmerne. Nu er tiden snart inde til at lægge i lage og lade snapsen trække.
Der er mørkt på Samsø om vinteren. Her er ingen neonreklamer og kun få gadelygter til at bryde alt det sorte. Til gengæld er der lys inde bag vinduerne, hvor Samsingerne efter hårdt arbejde sommeren og efteråret igennem nu igen har tid til hinanden og til at dyrke livet i øens mange klubber og foreninger. Og tid til at sylte, bage og brase - og i det hele taget til at omdanne det gemte ø-forråd til lækre specialiteter.
Warning: Use of undefined constant calendar - assumed 'calendar' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/wwws.dk/samsolandkokken/max2008/login.php on line 14338