top

skip to navigation

Produkterne fra Samsø Landkøkken

tilbage til oversigt over opskrifter

Produkterne fra Samsø Landkøkken er baseret på lokale opskrifter og på smagsindtryk hentet på vore rejser i Afrika, Asien og Mellemamerika. I det følgende kan du få ideer
til anvendelse af de forskellige produkter. God appetit.
KOLDPRESSET RAPSOLIE:
Stegning, bagning, i dressing, i marinader - og hvor man ellers bruger fedtstof.
RAPSOLIE m. APPELSIN/LIME el. m. CITRON:
Prøv kold kartoffelsalat m. rødløg og en marinade af hindbæreddike, rapsolie m. appelsin/lime og nøddesalt.
RAPSOLIE m. CHILI:
Pikant, men ikke for stærk, rigtig god til stegning af fisk el. kød, også på grillen.
BROMBÆREDDIKE m. APPELSIN:
Til salater og fisk, f.eks. fiskefilet på bund af dild, brombær -friske el. frosne-, salt, peber, brombæreddike og lidt hvidvin.
JORDBÆREDDIKE m. CHILI:
Til salater og marinader. Prøv at blande eddiken med jordbærsirup på en grøn salat m. 1/4 friske jordbær.
HINDBÆREDDIKE:
Salater, grøntsager i ovn.
CITRONMELISSE-EDDIKE:
Til salater og fisk. Prøv på salaten: denne eddike, citronsirup og citron/chilisalt.
DILD-EDDIKE:
Perfekt til en agurkesalat, til syltning el. som et frisk pift til en sommer-kartoffelsalat.
SOLBÆREDDIKE m.LIME el. BROMBÆREDDIKE m. APPELSIN. Skønne eddiker fra Samsøs natur til alle salater og marinader.
HYBENROSE-EDDIKE:
En duft og smag af sommer. Prøv en salat med grønne bønner,fennikel,appelsin og rødløg.
Dressing: ½ citronsirup,½ hybenrose-eddike.
LAVENDELSIRUP:
På kager, på jordbær, til desserten, i teen, til salatdressinger.
PARADISÆBLESIRUP:
Til desserter, til salatdressinger, på is, i teen. Prøv en salatdressing af paradisæblesirup, citronsaft, rapsolie m. citron, 1 fed hvidløg og chili/citronsalt til en tomatsalat.
JORDBÆRSIRUP:
Dejlig på is, desserter og oste. Kan med held anvendes sammen med jordbæreddike m. chili til dressinger og marinader.
SOLBÆRSIRUP:
En frisk sødme til surmælksprodukter, til oste, men også til til marinade sammen med f.eks solbæreddike m. lime.
LAKRIDS-SIRUP:
Næsten vidunderlig til is- og kagedesserter.
Prøv den med hindbæreddike som dressing til salat - evt. over friske jordbær.
INGEFÆRSIRUP m. VALNØDDER:
En skøn sirup til oste, vildt eller på grød og surmælksprodukter.
HINDBÆR-SALATSIRUP:
Kan bruges som den er over en salat af rucola, rødløg og kogte rosenkål. Er også god over råstegte grøntsager.
JULESIRUP:
Bland med tør hvidvin, tilsæt små æblestykker og mandelsplitter og nyd en hvid glögg. Kan gøres børnevenlig:æblesaft i stedet for hvidvin. Som salatdressing er den velegnet m. koldpresset rapsolie m. citron,salt og peber.
GASTRIKKER:æble-, vindrue-,hyldeblomst- og rødbedegastrik. Alle gastrikker er velegnede til dressinger,marinader,som smagsforstærker i gryderetter,fiskeretter og til grøntsager.
PRØV: Torskefilet på urter i ovnfast fad, æblegastrik og rapsolie m. chili samt tør hvidvin, salt og peber.
PRØV: Vinterens rodfrugter i grove stykker, salt og peber i ildfast fad. Derover rødbede-
gastrik. Ca. 1 time v/200 gr. Tilsæt evt. lidt rapsolie m. urter, hvis for "tørt".
NØDDESALT:
Til alt hvor du bruger salt. Prøv nye kartofler, en smørklat og et drys nøddesalt.
CITRON/CHILISALT:
Syrlig,pikant. Rigtig god til fisk. Prøv dressing med citronmelisse-eddike, citron-
sirup og et drys citron/chilisalt.
BLOMSTERSALT:
Er god til søde salater. Prøv den på granat-
æbler med paradisæblesirup og rødløg.
SAFRANSALT:
Til ris, fisk og orientalske retter.
URTESALT:
Årstidens krydderurter, f.eks persille, purløg, lavendel med dansk havsalt. Til alt.
RØGET SALT m. TIMIAN:
Dejlig og anderledes salt til grillen.
LAKRIDSPEBER og CITRON/ANISPEBER:
Er begge gode til grill el. over fisk i ovn
SOLBÆRGELÈ m. ESTRAGON:
Til ostebordet, morgenmaden,til saucen, og
til vildt og til rødt kød.
RIBSGELÈ m. CHILI:
Skøn til ost, som tilbehør til kød og røgvarer.
RØDBEDESYLTETØJ m. INGEFÆR og MANDLER:
Dejlig syltetøj til ostebordet. Kan bruges
som tilbehør til varme retter.
STRANDHYBENSYLTETØJ:
Herlig smag af sommer til ost el. bare på
en skive friskbagt brød.
CHUTNEY: stikkelsbær-, grøn tomat-, blomme-,
samt rødbede/orange chutney:
Dejligt tilbehør, koldt el. varmt til
frokost- og middagsbordet.


Printvenlig opskrift til udskrift

til toppen

Søg